VDG-Congres 2024: What did you expect? – De rol van verwachtingen in en rond diergedrag

 

Het VDG-congres is een plaats voor iedereen die werkt met dieren en interesse heeft in diergedrag om samen te komen. Dierprofessionals, studenten, sympathisanten,… jullie zijn welkom!

Je kan leren van de uitgebreide kennis die onze sprekers graag delen. Je kan netwerken met andere gelijkgestemden. Je kan snuisteren bij onze standhouders. Allemaal in een gezellige setting inclusief lunch en drank.

 

Praktisch

 

Datum: 16 maart 2024
Locatie: The Crescent Mechelen
Motstraat 30, 2800 Mechelen

Prijs

VDG-leden: 100 euro (je vindt de coupon code in je mailbox)
Niet-leden: 150 euro

 

Het is niet meer mogelijk in te schrijven.

Programma

9u15 Deuren open
9u50 Introductie
10u Het cruciale duet van therapeut en eigenaar: de kunst van gedragsbegeleiding op maat Eva Lambrecht
11u Eerst rust en dan de rest Eva Paridaens
11u30 Pauze
11u50 Are your expectations realistic? Helping clients to go from not knowing what to do, through knowing what to do, to being able to do it Daniel Mills
12u50 Middagpauze
13u50 Kinderen en honden samen laten opgroeien, geweldig toch? Annelies Van Nuffel
14u50 Onze verwachtingspatronen en hun impact op de puberteitsfase bij honden Annelies De Paep
15u50 Pauze
16u10 Feliene dynamiek in huis: Wat kan de eigenaar verwachten? Anneleen Bru
17u10 Slotwoord
17u15 Receptie

 

Over de sprekers

Daniel Mills

Daniel Mills is professor of Veterinary Behavioural Medicine at the University of Lincoln in the UK. He is a true academic who specialises in the management of problem behaviour and the human-animal bond. However he also has his feet firmly planted in practice by consulting in the Animal Behaviour Clinic of the University.

In 2020 he was recognized by Stanford University as part of the top 2% of all scientists globally.

More recently he has worked extensively on the wider implications of human animal relationships including the economic significance of companion animals and health benefits of animal assisted interventions. He has published around 150 full peer-reviewed scientific articles and more than 50 books and chapters. He frequently advises both specialist and general media on companion animal issues, and has acted as an expert witness in the English Courts. He runs an audio and YouTube podcast series “What makes you click?”, which features chats with inspirational friends in the field of animal behaviour he has had the benefit of getting to know over the course of his career.

Find out more about Daniel and his research HERE.

Anneleen Bru

Anneleen is de vrouw achter de ‘i love happy cats’-beweging en een toegewijde kattengedragstherapeut die sinds 2008 werkt aan het bevorderen van het geluk van katten.
Als mede-oprichter en voormalig voorzitter van de Vereniging voor Diergedragsprofessionals heeft ze meegetimmerd aan de toekomst van het beroep. De VDG brengt geschoolde diergedragsprofessionals samen voor gekwalificeerde hulp.

Met haar 7 boeken, waaronder de Happy Cats serie, deelt ze uitgebreide kennis om eigenaars te helpen het gedrag van hun katten te begrijpen.

Anneleen is tevens een ervaren publieke spreker op congressen, nationaal en internationaal, en blijft zich bijscholen in communicatie, gedrag, business en relaties.

Eva Lambrecht

Eva is sinds 2015 eigenaar van VZW Sirius Therapie waar zowel begeleiding wordt gegeven aan mensen die therapeutische hulp zoeken met assistentie van therapiehonden, als honden die begeleiding zoeken wegens emotionele problemen.

Eva’s werk groeide de afgelopen 20 jaar vanuit de combinatie van verschillende opleidingen met veel praktijkervaring op diverse terreinen. Als theoretische scholing werd systeempsychotherapeut en dierengedragsdeskundige gekozen, gecombineerd met bijscholingen en meerdere kortere opleidingen.

Praktijkervaring werd opgebouwd door het contact met ontelbare honden binnen hondenschool Whisper te Rotselaar en individuele begeleidingen, werk binnen Het Stadsbeest (2010-2013), nauwe samenwerking als gedragstherapeut bij Davalon, en opdrachten in het dierenbeschermingscentrum Born (NL). Opleiding volgen gaat ook samen met opleiding geven. Eva is geregeld te vinden als spreker op congressen of opleidingen en als medeoprichter en opleider van de opleiding Dog Assisted Interactions bij Odisee.

Annelies De Paep

Annelies De Paep specialiseerde zich in het gedrag van honden in de puberteitsfase en de daarbijhorende veranderende gezinsdynamiek.

Haar hondengedragspraktijk, Wablaf, bestaat nu 8 jaar waarin ze voornamelijk persoonlijke begeleiding aan huis verzorgt. Dat vult ze aan met collegiale samenwerkingen, online programma’s en een podcast – Bewuste Hondenmoeders – waar ze met andere professionals en klanten in gesprek gaat over moderne opvoedingstechnieken.

Daarnaast heeft ze een goedgevulde rugzak aan ervaring met communicatie en veranderprocessen waarmee ze ook teams in organisaties begeleidt in hun samenwerking.

Annelies Van Nuffel

Annelies is lector binnen de bacheloropleiding Dierenzorg aan HOGENT maar daarnaast gaat er nog heel wat tijd naar het uitbaten en lesgeven in haar hondenschool Happy Tail te Erpe-Mere en het organiseren van het jaarlijks congres en bijscholingen voor hondenprofessionals met Friendly with Dogs.

Annelies startte haar carrière als onderzoeker rond het welzijn van landbouwdieren. Binnen Precision Livestock Farming ontwikkelde ze sensortechnologie om veehouders te ondersteunen in het opvolgen van welzijnskenmerken bij individuele dieren (bv. automatische detectie van manken). Ook bij HOGENT is Annelies actief als onderzoeker binnen het onderzoeksconsortium 360°Zorg&Welzijn. De onderzoeksfocus ligt hier vooral op ‘zorgzaam samenleven met dieren’, meer specifiek met honden, dieren in de zorg en dieren op kinderboerderijen. Samen met Kind-Hond-professionals onderzoeken ze de potentiële risicosituaties tussen kinderen en honden en bekijken op welke manier kinderen het best kunnen bijleren over een correcte en empathische omgang met honden.

Eva Paridaens

Eva Paridaens is psycholoog, gedragstherapeut voor volwassenen en klinisch diergedragstherapeut. Sinds 2009 heeft ze haar zelfstandige praktijk, waar ze als hulpverlener haar expertise inzet om het welzijn van mens en dier te verbeteren.
Haar unieke benadering integreert psychologische principes in de wereld van dierengedrag.

Als mede-oprichter en bestuurslid van VDG vzw zet ze zich al een decennium lang in voor de professionalisering binnen het werkveld. Zij gelooft dat samenwerking met alle disciplines, de sleutel tot goede hulpverlening is.

Onze standhouders

Ceva Santé Animale N.V.

Ceva Santé Animale heeft een internationaal erkende expertise in diverse therapeutische domeinen o.a. in gedrag. “Samen, voor méér dan alleen diergezondheid” benadrukt het belang dat Ceva Santé Animale hecht aan de interacties tussen mens en dier. FELIWAY®, ADAPTIL® en ThunderShirt® zijn merken van Ceva Santé Animale.

FELIWAY® en ADAPTIL® zijn natuurlijke producten waarvan de meeste op basis van feromonen. Ze zijn bewezen effectief en bieden ondersteuning bij verschillende gedragsproblemen bij katten zoals o.a. krabben, sproeien, vechten met andere katten en verstoppen. Honden worden ook goed ondersteund dankzij ADAPTIL®. Er is een positief effect op het aanleren van commando’s, het ondersteunt bij verlatingsangst en helpt bij socialiseren.

ThunderShirt® is het Nr. 1 Ontspannende vest en biedt een effectieve oplossing om gestreste honden te helpen ontspannen.

Met meer dan 20 jaar expertise zijn FELIWAY®, ADAPTIL® en ThunderShirt® dé referenties om stress bij katten en honden te verminderen en zo hun welzijn te bevorderen.

https://www.ceva.com

Felinova CommV

Het is onze missie om katten gelukkig te maken. Dat doen we door wetenschappelijk onderbouwde en praktische tips en info te delen met kattenliefhebbers en professionals aan de hand van boeken, online trainingen, kattenproducten, lezingen & webinars.

https://www.felinova.be

Inovet

Inovet commercialiseert in België verschillende eigen diergeneesmiddelen en gezondheidsproducten, en fungeert al lange tijd als distributeur voor de merken Trovet (diervoeding) en Dermoscent® (dierverzorging).

Na de overname door het Finse Orion in 2022 heeft Inovet twee unieke diergeneesmiddelen op de markt gebracht.

Deze diergeneesmiddelen hebben invloed op het gedrag van hond en kat, bijvoorbeeld bij angst voor verlating, angst bij lawaai, stresserende situaties, vervoer naar de dierenarts, …..

Bovendien zijn er nu ook supplementen onder de merknaam Aptus® beschikbaar op de Belgische markt, waaronder Aptus Relax, dat bedoeld is voor honden en katten in lastige situaties.

http://www.inovet.be

KALLIE. shop

KALLIE. shop draait volledig rond verrijking en het mogelijk maken van natuurlijk gedrag voor hond, kat, konijn, cavia en paard. De shop is gestart als ondersteuning van gedragstherapie en is daarna een beetje uit de hand gelopen 😉. Sinds juli 2023 is er ook een fysiek winkeltje in Maaseik.

https://shop.dierengedragkallie.com

Perfect Fit

De Perfect Fit Harnassen worden in België verdeeld via dierenartsen, osteopaten, fysiotherapeuten en gedragsdeskundigen.
We verdelen ze niet webshops en/of dierenspeciaalzaken.

Een Perfect Fit Harnas is uniek omdat het uit 3 aparte losse delen bestaan.
Hierdoor is het tuig volledig af te stellen op het lichaam van de hond.
De rustgevende, nauwsluitende pasvorm zorgt voor meer zelfvertrouwen bij de hond.
Het Perfect Fit tuig heeft op alle delen een kwaliteitsvolle zachte fleece voor optimaal comfort en beschermt het de huid en vacht tegen schuurplekken.

Het harnas laat het schouderblad vrij.
Het punt waar druk kan gezet worden bevindt zich ter hoogte van het borstbeen.
De buikriem blijft weg van de oksels.

Vindt de hond het niet leuk om iets over het hoofd te krijgen? Geen probleem, dit is nog een voordeel van het Perfect Fit tuig. Je kan een sluiting aan de voorkant losmaken waardoor je het tuig rond zijn nek kan aanbrengen.

Perfect Fit Harnas

Vetocare

Vetocare is de meest gebruiksvriendelijke praktijksoftware voor alle dierspecialisten.

https://vetocare.com

Arhomani

Dieren zijn gevoeliger voor essentiële oliën dan mensen omdat hun reukvermogen beter ontwikkeld is.

Arhomani is in 2015 opgericht om het dieren welzijn te verbeteren en de relatie tussen
dieren en hun eigenaren te versterken.

Arhomani heeft tien synergieën ontwikkeld die betrekking hebben op tien verschillende emoties of gemoedstoestanden die bij dieren worden waargenomen.

www.arhomani.com